- By Anita
RAVINTOLA SANDRON MAROKKOLAINEN KALAKEITTO

Ravintola Sandron marokkolainen kalakeitto on keittojen ehdotonta eliittiä. Tätä reseptiä on vaikea löytää. Itse sain sen osallistumalla Helsingin työväenopiston Sandron herkut -ruokakurssille ja voi veljet -tämä kurssi oli todellista hemmottelua osallistujille. Sandron kalakeitto on ravintolan menun klassikko ja sopii täydellisesti näihin talvipäiviin. Se tuoksuu, maistuu, lämmittää ja ihastuttaa ellei jopa koukuta. Näin on tapahtunut ainakin minulle.

Osallistumme ystäväni Pipsan kanssa säännöllisen epäsäännöllisesti työväenopiston ruokakursseille. Into piukkana kokkaamme ja nautimme uusista resepteistä ja muutama resepti kultakin kurssilta jää omaan vakkari käyttöön. Harmi, että kurssit ovat olleet nyt tietysti seis koronan vuoksi. Nyt vain toivotaan parasta ja odotetaan rokotteen vaikutuksia ja sen myötä kaiken kivan uudelleen vapautumista.
Mutta sinun ei tarvitse kursseja nyt odotella vaan voit kopsata reseptin tästä ja loihtia herkullisen keiton ihanan itämaisen tunnelman kera kotikeittiössä.
Ja hei…..kumpi kattaus on enemmän sinun mieleen: tuo bling-bling itämaisempi kattaus vai tavis versio?
RESEPTI
500 g kalaa (lohta tai vaaleaa kalaa)…itse olen laittanut lohta ½ kg simpukoita (esikeitettyjä)…en ole käyttänyt simpukoita lainkaan 300-400 g isoja katkarapuja 2 rkl oliiviöljyä 100 g purjoa 4 tomaattia 2-3 rkl tomaattisosetta 2 dl chermoulaa 2 dl valkoviiniä 1 l vettä 1 oksa rosmariinia 1 tl suolaa
CHERMOULA: tästä tulee n. 2 dl 2 dl korianteria silputtuna 1 dl (lehti)persiljaa 4 valkosipulinkynttä 2 rkl tuoretta inkivääriä 2 rkl paprikajauhetta 2 tl juustokuminaa 1 tl kurkumaa 1 tl tuoretta chiliä tai harissaa 4 rkl oliiviöljyä ½ appelsiini ½ sitruuna 1 rkl viinietikkaa 1 tl suolaa
TARJOILUUN
2 dl turkkilaista jogurttia 1 valkosipulin kynsi 1 rkl sitruunamehua suolaa ja pippuria
VALMISTUS:
Valmista ensin chermoula. Raasta sitruunasta ja appelsiinista kuoren värillinen osa ja purista mehu.
Kuori valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri.
Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa sileäksi tahnaksi.
Tahna säilyy 2-3 viikkoa, mikäli se on säilötty puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin.
Valmista valkosipulijogurtti sekoittamalla ainekset keskenään.
Valmista liemi. Pilko purjo ja tomaatit.
Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa ja kuullota purjoa 2-3 min.
Lisää viini, vesi ja rosmariinin oksa. Kiehauta juuri ja juuri kiehuvaksi.
Lisää liemeen tomaatit, tomaattisose ja chermoula. Mausta ripauksella suolaa. Hauduta viitisen minuuttia. Tarkista liemen maku.
Kypsennä simpukat liemessä, kunnes aukeavat. (Nosta simpukat kattilasta ja heitä pois ne, jotka eivät ole auenneet).
Lisää paloiteltu kala, jättiravut ja simpukat liemeen. Kypsennä hiljaisella lämmöllä, kunnes kala on kypsää. Tähän kuluu aikaa 5-8 min. Ole varovainen, kala hajoaa helposti liemeen.
